Énerő Akadémia

Life- és business coaching - Reziliencia tréning - Karitatív támogatás

Reziliencia fejlesztő tréningek

2019. február 13. 19:12 - Vizin Anita

Egyre többet halljuk a kifejezést: reziliencia, mégis, talán még mindig kissé misztikusnak tűnik e fogalom.

Pedig e kompetenciacsomag a pszichés rugalmasságunkat, lelki ellenálló képességünket, más néven megküzdési, megbirkózási képességünket takarja, amely kulcsfontosságú valamennyiünk számára. Hiszen a változás- és stresszmentes élet napjainkban már csak egy illúzió, mégis ezt „kergetjük”…. Egy olyan állapotot tekintünk elérendőnek, amely sokszor csak pillanatokra, szerencsésebb esetben rövidebb - hosszabb időszakokra áll fenn, nem pedig hosszú évekig, ahogyan azt valójában szeretnénk.

Annak a ténynek az elfogadása, hogy ez az élet velejárója, a lényegi eleme, az egyik kulcs ahhoz, hogy minél könnyedebben éljünk együtt a változásokkal, a krízisekkel.

A másik, amit tehetünk, hogy felvértezzük magunkat azokkal a képességekkel, egy olyan látásmóddal és viselkedési stratégiával, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy a változásokhoz és a nehéz helyzetekhez pozitívan alkalmazkodjunk, és a legjobbat hozzuk ki belőlük.

A reziliens működésünk elvezethet ahhoz, hogy megértsük és valljuk: a történések – néha szinte „próbák” – nem feltétlenül ellenünk és a céljaink ellen vannak, hanem sokszor egyenesen értünk. Nem gyengíteni, hanem inkább erősíteni fognak, és ha időlegesen úgy is éreznénk, hogy letörnek, végeredményben kifejezetten csiszolnak minket.

Ahogy az énerőnk növekszik, fejlődik, eljuthatunk odáig, hogy ezeket a nehéz helyzeteket ne kivédeni vagy mindenáron elkerülni igyekezzünk, hanem megélni. Ne túlélni akarjunk, hanem átélni.

Sőt, idővel, felismerve ezek áldásos hatásait, egyenesen proaktív módon saját magunk hívjuk be őket – a változást, a kihívással teli helyzeteket - az életünkbe, tiszteletben tartva természetes határainkat.

Hajolj, de ne törj ketté!” - mit is jelent ez?

A reziliencia, a lelki rugalmasság egyik jelképe a nád, vagy a fa, amely az erős szélben, a viszontagságos körülmények hatására meghajlik ugyan, de nem törik el… sőt, gyökerei egyre erősebbek lesznek. Ugyanígy, azok, akik krízishelyzetbe kerülnek, természetes módon egyensúlyukat veszítik. Ám ha ebben a helyzetben megtalálják, életre keltik az erőforrásaikat, amelyekre támaszkodva abból kilábalhatnak, letesztelik, kifejlesztik azokat a stratégiákat, amelyekkel megoldhatják az adott problémát, az énhatékonyság érzetét kapják ajándékul. A küzdelem gyümölcse pedig egy olyan stabilitás lesz, amellyel akár szárnyalni lehet. Ez a meggyőződés ihlette az Énerő Akadémia logóját is.

logo_csak.jpg

Bizonyára valamennyien ismerünk ún. „kejfeljancsi” típusú embereket, akik, bármi is történjen velük, újra és újra felállnak a padlóról és szinte fütyörészve indulnak tovább az útjukon, mintha mi sem történt volna. Talán irigyeljük őket, és sajnáljuk, hogy mi nem ilyen típusúnak születtünk… Tény, hogy vannak tényezők, amelyek alapvetően befolyásolják, hogy valaki mennyire lesz reziliens működésű. A jó hír viszont azt, hogy a megküzdési képesség rendkívül hatásosan fejleszthető.

Az Énerő Akadémia küldetése az, hogy a reziliencia tréningek rendszerén keresztül elsősorban csoportos formában, szükség esetén pedig egyéni coaching folyamatban segítsen felébreszteni, tudatosítani, fejleszteni az énerőt és a reziliens működést.

A reziliencia egyes kompetenciái egymással összefüggnek, egymásra hatnak, így az átfogó fejlesztésük eredményezi a legszembetűnőbb változást, ugyanakkor erre külön-külön is lehetőség van, ha csak bizonyos komponensek szorulnak megerősítésre.szimbo_lumok_logo.jpg

A reziliencia fejlesztésében olyan szakemberekkel működök együtt, akik a mögöttük álló hosszú évek sokrétű szakmai tapasztalatával biztonságos és professzionális keretek között adják tudásuk legjavát, hogy a tréningek a lehető leghatékonyabbak legyenek mindenki számra.

Karaszi Andrea - tréner, coach, mediátor

4.JPG1987-ben diplomázott közgazdászként. A racionalitás, a gazdasági összefüggések, a számok, adatok, tények és legfőképpen a kiszámíthatóság lettek élete főbb sarokpontjai. 

Nyitottsága később egy másik társadalomtudományi terület megismerése felé fordították, és a sok-sok pszichológiai témájú könyv, előadás, továbbképzés, tréning, szupervízió  adtak számára kulcsokat önmagához és a világhoz. Egy idő után felébredt benne az elhatározás, hogy a képzésein szerzett  tudást mások felé hasznosítsa, adja tovább. Az elmúlt évtizedekben újabb és újabb formákban kezdte segíteni a hozzá fordulókat:

Előadásokat tart többek között önismeret, érzelmi intelligencia, viselkedés közgazdaságtan témákban, valamint tréningeket a Hatékony Emberi Kommunikáció elsajátítása érdekében. Speciális vitarendezéssel – IMR Mediátorként - segíti a konfliktusos helyzetek tisztázását, békítését, egyeztetését, hogy a PERbeszéd inkább PÁRbeszéd lehessen magánéleti, párkapcsolati és üzleti vitákban is. Coachként igyekszik kihozni ügyfeleiből a rejtett erőforrásokat, illetve segít nézőpontokat és sémákat váltani, hogy képesek legyenek élvezni az életüket és megoldani felmerülő nehézségeiket.  Az országos Kék Vonalnál 6 éve karitatív segítő: hol ügyelőként hallgatja a kamaszok gondjait, kríziseit, hol pedig iskolai tréningeket tart társaival a közösségi zaklatás visszaszorítása érdekében.

Bővebben róla: www.konzultaciok-neked.hu

Gyurcsek András -  relaxáció és meditáció oktató, fókusz kísérő, mentálhigiénés segítő

portre.jpgA MOME vizuális kommunikáció szakán végzett 1999-ben. Elsősorban zenei projektek vizuális megjelenésével foglalkozott, a Sziget iroda alkalmazásában, majd a Quimby és a Csík zenekarral. Tervezőként üzletkötői és ügyfélkapcsolati feladatokat is vitt, és mivel érezte, hogy kommunikációs technikáján és a viszonyulásain van mit csiszolnia, ezért „erőszakmentes kommunikációt” kezdett el tanulni. Az EMK-ban lényeges elem az érzések felismerése és azonosítása, és ez a témakör sorsfordító hatással volt rá. Életében központi elemmé vált annak tanulmányozása, hogy mi a különbség az „érzés-érzelem-gondolat” hármasa között, és ezek hogyan viszonyulnak egymáshoz. Elsősorban saját magát figyelte meg, ennek egyik módja a szemlélődő meditáció, amit évek óta napi szinten gyakorol, emellett meditáció és relaxáció oktatóként is végzett. Mindezek mellett a szomatikus módszerek keltették fel az érdeklődését, így autogén tréninget, fókuszolást és Do-In-t tanult.

Tapasztalata szerint a lelki folyamatok felismerése, kezelése általános probléma, elhanyagolt terület, mivel az iskolában nem tanuljuk meg, mihez kezdjünk az érzelmeinkkel. A reziliencia fejlesztés tekintetében kulcsfontosságú, hogy „élő” és valóságos kapcsolatban álljunk önmagunkkal, ebben lehet segítségünkre az András által kidolgozott self-empathy módszer, amelynek fő eleme a fókuszolás technika, az élményközpontúan megélt tapasztalás, melynek során az érzéki benyomásokra koncentrálunk a hétköznapi „agyalással” ellentétben. Az életben felmerülő problémákra a tudatosságon kívüli régiókból hívunk megoldásokat, erőforrásokhoz férünk hozzá, melyek segítségével olyan problémákat is kezelni tudunk, amelyekre a racionális oldalunk már nem képes. 

András folyamatosan fejleszti magát, szupervízióba és elvonulásokra jár, jelenleg a KRE-BTK Pszichológiai intézet képzésén vesz részt.

Bővebben róla: www.self-empathy.hu

Szakmai tanácsadónk:
Dr. Mogyorósy-Révész Zsuzsanna - tanácsadó szakpszichológus, EMDR - terapeuta (trauma-feldolgozás)

37014707_1751401734906928_8096243026336153600_o_1.jpgA Metamorfózis Műhely alapítója, az ELTE - PPK munkatársa.

Életvezetési tanácsadó - és terápiás tevékenysége mellett a fiatal pályakezdő pszichológusokat az alábbi tevékenységeivel támogatja:

- szakmai szupervíziók
- érzelemreguláció workshopok
- traumaterápiás alapismeretek workshopok 
- ELTE MPT estek moderátora, szervezője
- krízis tanácsadó estek szervezője, előadója
- a sikeres "Lelkizóna" blog részére publikációk szerzője.

Bővebben róla: www.metamorfozismuhely.com

 

Az egyes tréningek az események fül alatt találhatók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizinanita.blog.hu/api/trackback/id/tr8314625756
süti beállítások módosítása