Énerő Akadémia

Life- és business coaching - Reziliencia tréning - Karitatív támogatás

„Biztonságban a stabilitás felé” - Bűncselekmények sértettjeinek csoportja

2019. február 13. 20:01 - Vizin Anita

 

Az énerőre és a megküzdési képességre különösen nagy szükség lehet olyan esetben, ha valakivel szemben bűncselekményt követnek el, legyen az személy vagy vagyon elleni, bár kétségtelen, hogy az erőszakos cselekmények, a lelki és testi bántalmazás okozta traumák feldolgozása igényelheti leginkább a támogatást.

Az abúzust elszenvedők egy része azonban sokszor azért nem beszél az általa átéltekről, mert attól fél, hogy nem hinnének neki. Pedig: 

⦁ a történtek megosztása már önmagában is segítheti a megküzdést a traumatikus élményekkel, 

⦁ egy csoport támogatása, a sorsközösség átélése is erőt adó, 

⦁ illetve az új társas kötelékek létrejötte nagy támaszt tud nyújtani ezekben a helyzetekben. 

A bűncselekmények sértettjeinek csoportja egy olyan kezdeményezés, amelyet a Coach Szalon (https://coach-szalon.hu/) szakmai műhely tagjaiként kolléganőmmel, a Kék vonal munkáját 6 éve segítő Karaszi Andreával a Szalon társadalmi szerepvállalása keretén belül indítunk. Célunk, hogy a sértettek számára egy olyan ingyenesen látogatható csoportot hozzunk létre, amely hatékonyan segítheti a történtek feldolgozását, és az emlékekkel való megküzdést. 

people-3152585_1920.jpg


A bírói hivatásom ideje alatt az elém került ügyekben sértettek százaival találkoztam, akik a sérelmükre elkövetett bűncselekményeket különbözőképpen élték meg, és mire a tárgyalóterembe kerültek, az őket ért megrázkódtatás feldolgozásának eltérő állomásain tartottak. Néhányan bámulatos módon meg tudták őrizni a stabilitásukat az általuk elszenvedett abúzus során és azt követően is, ez azonban kivételes eset volt. Többségükben inkább a félelem és a düh munkálkodott, valamint a kérdés: miért pont velük történt meg mindez. Sokukban élénken dolgozott még az átélt trauma, az elkövetővel való találkozás, a történtek felidézése felzaklatta őket, és egyértelmű volt, hogy a vádlott megbüntetése csak részben kárpótolja őket, de nem hoz igazi enyhülést.

Azon túl, hogy a sértettek meghallgatását a lehető legempatikusabb módon, kíméletesen igyekszünk megtenni, sajnos a tárgyalóteremben nincs rá mód és lehetőség, hogy egyéb módon támogassuk őket. Szerencsére egyre több állami intézmény és társadalmi szervezet, civil kezdeményezés tűzte ki célul azt, hogy jogi segítséget, szociális, pénzügyi vagy éppen pszichés támogatást nyújtson számukra. Ez utóbbihoz szeretne hozzájárulni a BS Csoport is.

bs_szo_ro_-a5.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizinanita.blog.hu/api/trackback/id/tr9514625832
süti beállítások módosítása